Friday, December 31, 2010

satu dah selesai...tunggu isnin lak weh

been super serabut busy for the last few days.

bukan busy apa, tapi semua project tergendala, semua agak tersangkut sebab buah hati ku yang kedua sangat sangattttttt, i repeat - sangaaaaattt - demanding since last week aku rasa.

aku nak gi kedai beli goreng pisang pun terbantut hajat. si kecik ni sekarang dah susah nak bawak dalam kereta without me NOT being the driver. kalau aku jadi driver, alamatnya memang blood go upstairs.

aku tau kereta aku tu spacious, to his advantage - he uses ALL the space he can. dari belakang ke depan, ke tepi kiri dan kanan, kalau boleh masuk boot belakang pun dia panjat ke balakang. if duk belakang je takpe, dia kat belakang buat gymnas ngan abang tersayang.

bila kat depan lak, dia belasah jadi DJ radio - yang station tak penah aku tahu which one, kejap hits kejap sinar kejap ikim, layan cd pun ada.

pastu belasah pulak dengan aircond. dia saje nak test apa jadik kat sweat glands mak dia if dia padam ekon tu for seminit dua...tatkala hari panas terik... doinggg!!!  pastu dia test plak if dia leh terbang if tiba2 dia FULL BLAST ekon tuh! perghhh....

so, apa yang aku nak bz kan sangat?

aku nak carik stock baru utk bisnes - postpone.

aku nak gi spital for check-up - kena tunggu hubby

aku nak beli buku sekolah hazeem - aku rasa satu al-amin dah kenal sapa itu amir harith.

aku nak pegi majlis taaruf amir hazeem - pun mr hubby kena temankan.

dan banyak lagi.... mostly kena postpone.
dan ada a few times aku miss barang2 free sebab aku dah tak mobile nak gi amik barang2 free tu :D itu la nama takde rezeki.

yup, hazeem dah selesai majlis taaruf semalam. apa itu majlis taaruf? orientation sekolah dia daaa...

and yup, aku banyak kali gak ternganga nganga bila ustaz tu buat announcement ...banat...aulad...etc etc...
dan rata2 students lama yg menemankan adik2 bercakap dengan berbahasakan ...ana...anta...ante... fuh fuh fuh...

bila nak cek buku sekolah pun aku ternganga gak esp bila sampai part buku bahasa arab yang aku sudahi cuma dengan sadakalloh...sebab aku langsung tak paham apa yg tertera (HAHHAHA!!!) nasib baik mr hubby paham.

so, hazeem...homework bahasa arab, anta study sama anta punya bapak lah.

kuangkuangkuang....


(gambar kemudian ya...)

Wednesday, December 29, 2010

ini lah gunanya taring harimau - well done malayan tigers!




aku pasti hampir seluruh malaysia melekat di depan tv semalam, ataupun sanggup mengharung traffic jem gi tgk kat public places yg offer big screening of the final game semalam. AFF Suzuki Cup 2010 antara Malaysia dan Indonesia.

aku dan suami cuma mampu di depan tv rumah, bersama anak2 dan mertua ku. tapi cukup happening terutama tatkala penalti diselamatkan oleh si kacak khairul fahmi che mat tuuu.... huhuhuh... dan gol pertama dijaringkan eh....dirembat oleh Safee, yg juga dinobat sbg penjaring terbanyak affsuzuki cup 2010.

walaupun tiada bra berlaser kelihatan dimana2, aku pasti cameraman pun sibuk mencarik sebb selalu sangat dia zoom kat awek2 cun kat stadium tu.

ada gak time goalie kita kena laser, aku tak sure punca laser tu. pastu aku rasa ada gak time ref berat sebelah, tapi kita still menanggggg!!!!

syabas!

Monday, December 27, 2010

alat penenang ;-p

since small, each one of us ada 'alat penenang' sendiri. ada yg tampil normal, ada yang para normal dan ada gak yang di luar ke-normal-an ehehhe...

ini bukan alat penenang yg ko tembak kat bontot kuda ke, atau apa2 binatang yang sewaktu dengannya, tapi alat penenang jiwa seperti contoh kebiasaan - bantal busuk :D

masa aku kecik dulu, alat penenang aku adalah bantal busuk yang sangat lembut (hingga tahap lembik) dengan cover kain cotton yang sangat sangat masyuk... and it has a distinctive smell yang pada aku ketika itu saaaaangat best! hahahah!!! alat penenang ni slalunya susah nak dipisahkan, bagaikan aur dengan tebing (eh betulkan perumpamaan ni??) --- if nak pisahkan a child from alat penenang tu, kena ada tricks and skills and most important thing is all the LUCK in the world. aku stop dulu pun agak susah, aku rasa nenek aku pun naik give up. but when the time came, it was as easy as 1-2-3. masa tu nenek aku TERbasuh (kononnya) cover cotton ku yg syok itu. aku mengamuk. then my grandma gave me my 'alone-time' utk aku cool down. masa tu datang lak moment 'cerdik' and aku terpikir, konon nak balas dendam kat nenek, aku stop hisap botol la, takyah ada bantal busuk lagi. biar nenek aku rasa! (well, au contrary hah!)

after i told grandma that i (revengefully) wanna quit drinking my milk (in the bottle---that is) to my surprise she was more than happy! hahahah!!! ---- padan muka aku :-) and she said, 'mujor nyo la... kalu aku tahu, mulo lagi aku basuh sarong bata tuh' -----> translated: nasib baik le, kalau nenek tahu, dari dulu lagi nenek basu sarung bantal mu itu, wahai cucu ku.

rupa2nya, she was trying to make me stop hisap botol, yes, i was 6 but who cares!

itu kes aku.

anak2 aku takde la kes kronik sgt.

si hazeem suka menggentel pada label kain, tak kira la label tu pada bantal ke, baju ke, selimut ke, towel ke...apa2 pun ok janji label yang tersentil keluar :D

harith. so far dia cuma suka menggaruk2 'keloid' aku kat bahu aku. sakit...kadang2 tak,tgk angin dia. tensen gak tu. so skrg aku nak cuba carik alternative supaya anggota badan aku tak di misuse. (note: keloid tu daging lebih kesan dari parut. some people and naik mcm scar yg mcm daging extra, contohnya BCG, ada some people yg naik bonjol, that is keloid)

anak buah aku lak bila nak minum susu akan mencari hanky itik iaitu handkerchief nya yang siap ada anak patung itik. itu mmg the only benda yg dia nak. if mak dia terbasuh, maka jahanamlah (hahahha!!!) i mean, dia akan melalak, meraung dan melepek kat pintu grill sambil memandang ke arah jemuran di mana hanky itu dijemur laksana pungguk rindukan bulan. kalau nak dia diam, kasik yg separa kering pun cukup bagus, tapi lepas tu semua org stay back cos the smell would be deadly unbearable. not to her, of course.

that was the story of alat penenang masa budak2 kan... which was considerably straightforward and simple and to a certain extend, cute.

bila dah tua bangka, besar panjang, apa lak cerita kita?

ada yg jumpa alat nya di shopping compleks. ada lak cukup sekadar tgk tv. ada lak yg dapatkan dos dia kat websites. skrg byk yg dpt kat FB. tp, hakikatnya, alat2 penenang ni if overdose, could be dangerous. they are not as safe as bantal busuk, or label kain or hanky berbentuk stuffed animals. betul tak?

Monday, December 20, 2010

end of the day, you will still have the experience and memories....

this is my third pregnancy. and alhamdulillah so far aku never experience any miscarriage or any serious misfortune. cuma mungkin la delivery tu memakan masa berjam2 and the last one really took my whole life to bring harith into this world. dah puas ku teran, and the opening was 10cm tp si kecik ni takmo gak keluar. sampai bervacuum once and still he remained inside my womb. aku rasa dah nak abis nafas meneran, and baby heartbeat pun dah started to slow down --- masa tu doctor pun dah panik attack. emergency operation. so merasa la den ditolak keluar dari labour room ---ne no ne no.....!!! - stret to operation theater. masa tu aku dah separuh nyawa and i could see people looking at me. itu pun aku dah half awake cos too tired and i think i was heavily sedated with the gas(hahahah!!! high le konon)

rupa-rupanya tali pusat terbelit --- huh, takde benda lain nak main agaknya :-p

alhamdulillah...amir harith was safely born.

kes anak pertama?

fuhh... masa tu i consider myself lasak gak. sebab i was working.
ada time i have to do rooftop inspection, siap naik atas water tank lagi tu. perghhh... risau gak kot tiba2 ingat air water tank bocor skali air ketuban aku ---hahahah.... lawak je ok.

ada gak time yang staff aku call 'Madam, we receive a call there is a bomb in the building!"

adoii la...masa aku mengandung la ko nak letak bom dlm bangunan den. hubby agak marah masa tu cos i was heavily pregnant and had to be on site to find out betul ke ada bomb. hoax or not, still it was a dangerous situation. tapi aku berpengalaman tgk polis dtg siap dgn anjing pengesan bom lagi. agak happening la... or lain sibuk nak pi jauh2, aku ngan perut maju ke depan tersengih2 kat main entrance bangunan. nasib baik tipusss belaka.

and the most important is the moment bila anak tu keluar je dari badan aku, aku rasa satu perasaan lega yang amat. mana tak nya, sakit tu tuhan saja yg tahu... rasanya masa tu dah give up nak beranak. tapi bila dah keluar tu, perrghh... ala... sapa pernah sembelit? apa perasaan bila akhirnya berjaya membuang? lega kan?

haa... lebih kurang la. cuma beranak ni sakit dia mmg tak tertanding la.

amir hazeem lahir pun setelah divakum beberapa kali, senget. apo la budak2 ni, duk dlm diam2 pun susah. bila hazeem berjaya keluar, doctor letak atas badan aku. but hazeem made no sound. no sound at all. masa tu peds dah standby kat situ. aku tgk muka peds tu apasal macam takde style specialist je... alahai...

rupa2nya hazeem dah partly lemas dlm perut. after the peds clearly mulut dia semua, then hazeem started to cry... and hubby melaungkan azan utk anak sulung kami tu. mmg moment tu sgt meaningful. but aku rasa masa tu pun aku high on pain killer gas sampaikan aku tak rasa penat or anythg. cuma lega yg tak terhingga. well, hazeem dimasukkan dalam incubator, sian... kecik sangat. and looking at him today make me feel very grateful and very lucky to have him.

ni kali ketiga apa pulak experience agak nya... ehehhe...

hopefully xde lagi acara2 emergency like before. kalau nak diikutkan, i am more compose and calm walaupun kadang2 ada emotional outburst. so i hope anak ni nanti lagi tenang ehehhe... amin amin aminnnn

the big brother  --- ahaks!

the little brother :D

Saturday, December 18, 2010

nak apa sebenarnya?

pagi tadi aku baca blog member yg bercerita tentang perasaan dia bila ada classmate kami yg baru grad phD.

aku pun nak share perasaan. perasaan yang selalu gak aku rasa tapi sentiasa di-rational-kan oleh pakcik dan makcik ku.

bukan semua org boleh faham hakikat bila a wife is not working, esp bila sekeliling kita semua org bekerja. and bukan semua org boleh faham yang rezeki tu bukan terletak pada terms bekerja makan gaji sahaja. rezeki tu hak Allah dan masing2 ada rezeki masing2, cuma tinggal kita je yg nak kena cari. dan tak semestinya rezeki tu dtg daripada makan gaji.

dan life achievement tu pulak tak semestinya datang dalam bentuk academic sahaja. bukan semua org ada peluang sambung belajar sampai phD dan sebagainya. so, when a person achieved only certain stage of academic level, doesnt mean org tu tak pandai. mebi ada yg pandai and mebi ada yg could perform even more --- tapi keadaan tidak mengizinkan.

macam kes aku, aku admit bila dtg rasa low self esteem tu kdg2 nak je ku tinggalkan apa yg aku buat skrg and sambung belajar ke... kerja balik ke... atleast gaji sentiasa ada. and aku pun bukan a bad student, and masa kerja pun not bad jugak. tapi...priority aku skrg is anak2. sbb aku belajar from sekeliling. and aku percaya for anak2 aku takleh invest just $$ tapi time and effort.

dont get me wrong, working moms are excellent people. and i respect those who could balance their life well. tapi aku tak boleh --- mebi saikologi aku dah off becos of bad experiences.

and priority pun penting. and apa2 hal pun if kita buat ikhlas, insyaallah ada  balasannya. mebi bukan sekrg.... mebi later...

and aku ingat lepas aku grad degree dulu, ada skit frenly argument between parents aku (which normally buat aku tersepit) --- :D

my mom "ja lepas ni sambung la master, baru gaji kencang..." --- aku malas nak layan sebenarnya sebb course aku tak affect apa2 if aku ada master. if nak gaji lebih aku kena amik professional course.

then my dad menyampuk "ja nak paper qualification lebih ke.... duit lebih?" hahahahah!!!

aku belum berani menjawab dan jawapan normal aku is aku menyingai je.

then bapak aku tambah lagi "bukan semua kerja penting kan paper qualification. lgpun budak tu baru dpt kerja, bagi la masa skit..."

it was true masa tu aku baru got hired to a company yg susah nak amik melayu kerja apatah lagi melayu bertudung, but rezki aku, aku dapat.

yang sebenarnya aku tak mo kerje apa yang aku buat dulu. aku nak jadi arkitekkkkk.... tapi orang tak kasik.

pastu kenapa sekarang aku jadi malas nak buat apa2???
aku give up in achievement ke? ke dah penat achieve something yg orang nak and bukan aku nak? ke memang ak dah malas???

apa aku nak sebenarnya?
aku pun dah lost.....

apa2 pun, congrats kepada kawan ku yg baru dapat phd...!!! balik jgn lupo belanjo den cendol :D

Thursday, December 16, 2010

handwriting without tears

my first son, hazeem has a neat handwriting --- when he is calm and confident.
all the alphabets are in order and in the right sizes.

sometimes, they don't... and sometimes it would be VERY difficult for him to even write an alphabet. macam benda tu tak penah ditulis before this.

aku konpius.

anak aku ni kurang konfiden ke?
takut buat silap ke?

so i asked the kindy teacher, and the answer was quite similar to my guessing.
maybe my son is too scared to make mistakes, he becomes too scare to even try. but over some time, we change our approach and the teacher also plays a big part in building his confidence. sekarang dah nampak dia konfiden menulis. dan better in reading too.

then aku jumpa satu website ni, Handwriting Without Tears, and let me quote...


There is a great deal of talk about education standards in grades K-12 today. Handwriting fluency is fundamental to all areas of elementary education, because children think and write at the same time.
When we teach children to write, we also teach them to express themselves. If they struggle with their letters, their ability to express themselves will suffer. Spelling and math will also be affected

and i find their techniques are quite easy and sangat2 menariks!

just go to their website and see what i mean. hope it will do good to you as it does to me :D

operasi pecah!!!

dua tiga hari ni banyak tul benda pecah
frame pecah dipijak harith
hati ku pecah dihempas orang (cewaaahhhh)
jari kaki ku pecah ku sepak dinding konkret
buah buahan kaca hampir pecah ku langgar lari


---hahahaha!!!!

yang belum pecah cuma ruyung --- kalau tak manakan dapat sagunya
errr...nape aku nak sagu? bukan aku gheti masak sagu pun. itu pasal la tak pecah2, sebab aku xmo sebenarnya.

aduiii...berdenyut2 kaki ku ini. betul ke pecah??? aiseh...dugaan...

ada bajet sure boleh deko

an old fren baru start her blog, blogging about deko-bajet. iaitu... berdekorasi dalam keadaan berbajet ehehehe...

her first post was a good one. aku suka rumah kampung, not that i intend to stay in one this near future... but looking at it sure gives you a relaxing thought.

give her blog a visit --- worth looking - Deko Bajet.

food to keep me sane :D

 
i have been avoiding nescafe for a few days now since banyak sangat angin dalam badan.
thus maybe the reason behind a few of my insane reactions
today i went out, despite the tiredness
had lunch with the boys 
thot of grabbing some comfort food - doughnuts!
 
coincidently i met an old fren
we chatted
it was refreshing
bought some doughnuts
harith slept during my chat 
hazeem got drowned with my henfon games
then we went home

so, hari ni aku bantai my comfort food
and my portion of caffein
angin?
lantak le
ehehhe....
one De La Cheese for me
and a cup of hot nescafe
did the trick
tapi...
angin ni camne la plakkkk?
minyak angin la nampaknya :D



Wednesday, December 15, 2010

kusam nya!

hari ni sangat kusam
sangaaaaat la kusam
nape jadi gini ni?
kalau nak describe rasa macam english weather
patutnya ada kelas gitu
tapi nape macam kusam?

aku selalunya suka jenis2 english weather ni
tapi yang jenis kusam ni melemaskan aku
pish posh pish posh....
aku rasa darth vader pun bernafas better dalam topengnya
nape aku rasa lemas dlm weather yang kusam ni?

elok la kot
anak aku kat taska ada hari sukan
sort of
elok la cuaca gini,
tak panas nau
tapi perasaan kusam tu cuma kat aku kot

mungkin sebab pagi2 lagi hati aku dah sakit
dua2 nya menaikkan darah
dua2 tak sengaja tapi masalahnya tak paham2
bila ntah nak paham
otak diorg pun kusam agaknya
kusam dan kelam dan masam

urghh, baik aku melarikan diri
aku tunggu pun org lain takde yang tunggu
orang lain pandai lak release tension
abis aku?
takkan nak release kot kentut je
masuk angin kuar asap
itula aku
berkorban konon
last2 jadi kusam
berkulat dalam hati sorang2
arghh...tak boleh jadi ni
nak kuar duit tak cukup
gi makan cendol lagi bagus
arrrghhhh....!!!!
KUSAAAAMMMMM!!!!



 read more where i got this cat from.

Tuesday, December 14, 2010

sesal

it happened so fast
so fast that no breath was taken
no eye could blink
no second was ticking

it happened - still
so fast
but the impact last for my lifetime
i wasnt thinking
i didnt think
i couldnt think
for it happened so fast

i am sorry
so sorry that i could put myself away
very sorry that i could put myself so low
i know you do not deserve what i did
i regret every bit of it
shame
frust
i am sorry

i hope you understand
there is no excuse but i hope you forgive me
as you hug me saying you are sorry
i feel worst
i feel ashamed
i hope you forgive me for i know it would be hard
but i still hope

there is no excuse
i am sorry
for i love with all my heart
you make my world go round
you make my life a whole lot better
nothing could ever replace you
i am sorry
very sorry.....
that is the only thing i could say
as a mother who love you very much
and i am sorry...

been busy

before this aku duk sibuk wat cupcakes and alhamdulillah mendapat sambutan sebab kek sedap and design pun cantik (masuk bakul angkat la sendiri --hahahah!!)

tapi seriously...

lepas tu, maid aku 'marathon' keluar rumah sesudah subuh and leaving us all in state of wanting to kill somebody tapi bila pikirkan dosa tak jadik la. so, at that moment, FIL aku sakit and aku lak dengan baby yang sangat clingy to me. jadi aku put that baking project on hold.

lepas tu mana leh hidup ngan gaji suami je kan. tambahan lak aku ni kena byr loan yang duit nya aku rasa separuh dan separuh lagi di kecap 'free' oleh orang yang dulu aku panggil sahabat. takpe, tu cerita org pinjam duit pastu taknak byr dan marah lak org yg kasik pinjam. takpe, nak buat camne. ingat allah je la.

apa aku buat? aku jumpa satu tempat jual tudung. memula tu aku fall in love ngan kaler2 tudung dia. harga a bit pricey, but aku suka design dia so aku beli a few utk aku pakai sendiri.bila dah pakai sedap la plak. style tudung tu bila pakai muka nampak slim. kain lycra dia pun tak nipis cam yg jual murah2 kat jln tar tu.

aku pun pergi balik and borong a few. saja nak test jual kat sedara mara.

MIL aku beli and sister in law pun beli gak. bila try diorg pun suka and promote kat aunty2 lak. lepas tu aku pun jadi pemborong tudung diorg. they commented that tudung yang beli kat aku tu still cheap kalau nak ditengok pada quality dan design. itu pasal diorg suka.

tp bila jual ngan diorg, aku x amik untung byk ada la skit, kalau xde untung langsung itu bukan berniaga, tapi tolong beli --ehehhe...

and to my pleasure, they are contented with what  got to offer. alhamdulillah, aku duk wat duit skit2 gitu la. tak byk, belum cukup nak buat aku lepas dari hutang.

so husband aku suggest try jual online. aku ada gak hantar stok ke kelantan tapi susah nak monitor sebab stock jadi tak mobile. tapi still laku sbb quality tudung tu lain dari lain.

kesimpulannya, aku pun akhirnya berjaya menubuhkan blog online shoppe aku.


http://klosetmuslimah.blogspot.com

model tudung ialah aku sendiri (AHHAHAH!!! ---gelak le puas2 sebab aku pun menitik air mata menggelakkan diri sendiri)
bukan sebab aku perasan aku cun, tp sebab convenient nanti, ada stock je aku modelkan, dpt stock je aku modelkan. takyah tunggu model dtg umah...

skrg, satu dah on, aku dalam discussion utk satu lagi project. moga2 lancar la...insyaallah...

kawan2.... apa lagi... jenguk2 la and cuba la sehelai, insyaallah lepas tu mesti nak lagi (eheheh...macam kueh la plak!)

Saturday, December 11, 2010

ikea sale

yesterday kitorg 'lemas' dalam crowd IKEA. almaklumlah... musim sale, christmas lak tu. bukan aku shopping christmas, tp ada sale sempena christmas. why did i go yesterday? sebab semalam aku dah lama aim frame gambar on sale from rm49 to rm29. so, yesterday satu hari je frame tu ada sale. and on other days, ada la barang lain yg di put on sale. nak tau apa barang.... click website ikea.

actually my main aim wasnt the frame, solely. kitorg sebenarnya nak beli a wardrobe/ sort of cupboard for hazeem and the new baby. wpun kami belum ada rumah, tp kelengkapan mesti ada (huhuhuu....)

next year hazeem dah sekolah. kena ada satu tempat nak simpan baju2 sekolah, buku2 sekolah, etc. pastu ada lak new addition to the family (insyaallah) and he will also need a new space for his teeny weeny jumpers and diapers.

aku duk berkenan satu almari 3 pintu kat ikea tu, DOMBAS at rm399. byk ruang. and colour dark brown. aku dah siap beli sticker utk measure heights budak2 and some huge dinosaurs stickers nak tampal kat almari tu, since almari gelap and the stickers will stand out marvellously. murah je stickers2 tu aku beli kat tesco (eheheh...dah siap beli, pastu sorok dalam almari)

setibanya di kawasan wardrobe, aku survey yg lain2. mahai... cantik tapi agak over the budget. last2 stick to the original idea, si Dombas tu la pilihan.

'excuse me, how can i get that wardrobe - Dombas?'

'oh, i am so sorry, for that one we are already out of stock...'

'aiseh... so when will you get the new stocks?'

'mid of january'

what the h***!!!!
frust tertonggeng tonggeng. dah diskas ngan hubby, tunggu je la. pejam celik pejam celik dah january dah. simpan la dulu segala sticker ke bagai.

nasib baik frame ada, ada la pengubat luka ---jiwa terlara (wakakakkaaa!!)

sebenarnya, bila kita ada sedikit perubahan dalam hidup sehari2, contohnya ada frame baru with pictures of your loved ones, itu pun dah cukup membahagiakan hidup. it helps to add something, some new spice to your life :-)

Wednesday, December 8, 2010

rezeki ooo rezeki

as husband and wife, kadang2 kami berborak pasal duit, well...bukan kadang2 la, most of the time.

mana duit sekolah?
bila nak dapat gaji?
dah jual ke?
abis jual ke?
duit ada lagi tak?
boleh makan best tak malam ni?
etc...etc...etc...

bukan most of the time topic on money is good, and not all times are bad either. cuma bila tak dapat apa yg kami nak, we feel down.

tapi hari tu aku cakap kat laki aku...

if nak dipikirkan balik, kita ni bukan nya susah benar.
sakit pun leh gi Prince Court. beranak pun fully covered--- pun kat Prince Court.
anak boleh lagi nak hantar sekolah private, walaupun first interview failed (ehehhe...) tapi dpt gak masuk akhirnya... rezki gak tu.
makan tak penah putus. pastu dpt gak la makan macam2... kadang2 ada lak orang belanja. if ada rezki lebih, dpt gak kita belanja org lain, wpun sekadar keropok lekor :-D

kereta pun ada, walaupun 2nd hand tapi cukup luas dan selesa utk kita anak beranak.
tempat berteduh pun ada.
leh menumpang lak tu...ehehhe...and bill semua tak penah miss byr.
diri sendiri dan anak2 semua ada gak insurance, jaminan if anything happen...

so what is sometimes kita rasa banyak yang kita lom ada... maybe belum rezeki. maybe ada hikmahnya, yang kita belum nampak.

tapi, yang nyata nya rezeki kita dah ada depan mata, cuma ada beberapa keinginan kita yang belum tercapai. belum masanya lagi... ehehhe


and aku pernah come across kata2 ni...

lawatlah orang susah, supaya kita sedar betapa senangnya hidup kita
jenguk lah orang sakit supaya kita sedar sihatnya diri kita
ziarah la orang yang meninggal dunia, supaya kita insaf dengan kehidupan kita yang masih ada ni...

count your blessings.

orang mencuri pun boleh pakai motor cun, tapi dia tak pedulik mana datang motor tu, or mana datang duit nak beli motor tu. kita as muslims, biar la dipastikan semua punca halal, baru lah terasa manisnya rezeki allah. betul?  betuuuuullll...

tersenyum untuk hari ni... ehsan dari...

Sg Klah, Felda Residence Hot Springs

last weekend, kami dijemput ke family outing di Sg Klah, Perak.

memula takmau join sebab financial agak critical di hujung tahun dengan preparation anak sekolah tahun depan etc... tp family hubby duk ajak since dolu2 lagi, so gagah kan jugak la. kena lak ada yang belanja makan dan sebagainya, so rezeki beb... ehehe (alhamdulillah....)

we stayed only for a night kat villa with 3 rooms.

before that, Sg Klah ni a holiday destination owned and managed by Felda. so location pun dalam ladang Felda. Sg Klah ni special becos of its hot springs. beruap2 air nya, heheh... sapa2 jalan kat atas titian atas air panas ni, leh la wat cam bertangas ---wakakaka... betul... tp aku tak try :-p

pastu, facilities dia dah ada hotel and private villas. yg duk hotel, aku rasa you can use the public facilities for hot pools etc. tp yang duk di villa tu, each villa ada their own private jacuzzi kat luar rumah, and ada gak design pool kat dalam rumah. villas lak range from satu bilik up to three rooms. and the rooms are OMG spacious! ada dapur and they have basic facilities if sapa2 nak masak sendiri. we were also told, kita leh gak upah org2 kat felda tu masak and they charge a nasi lemak for RM1 gitu la... and also lauk2 kampung.

kitorg masak sendiri, sebab ramai. amik 2 villas with 3 rooms each. setiap villa sendiri masak lepas tu bertukar2 lauk, ala ala bulan puasa gitu ...

kitorg lauk simple je, sebab aku chef nya, MIL aku stil tak berapa kuat lepas operation appendix 4 days before that. so lauk kami, ayam goreng, sup sayur and telur sweet sour ---belasah. kakak ipar err...biras ku masak falafel. sedap.

family si hubby ni memang suka sangat gi sg klah ni. even MIL aku dah 4 kali ke sana. aunty dia dah 6 kali. aku ni first time sampai sini. pastu tak sempat nak meronda sebab baby dalam perut malas nak berjalan (ahahah...alasan baeeekkk!)

anybody interested leh la tgk website dia ... click sini

meh tgk gambo yang tak berapa banyak ni...

 this is the private jacuzzi. not so big, but just enough, so kalau big family, with big sized family members, harus la masuk ikut shift..eheheh

 breakfast free...

 ashkar terlepas dari port dickson --- from left, anak sulung ku, dan sepupu2nya

 boleh rebus telur (yes yes i know kat umah pun leh buat, tapi kagumi lah kekuasaan Allah kurnia kan tempat rebus telur takyah pakai api ---eheheh)

 tempat terapi
(mental and fizikal)

 tempat spa
urut secara halal aaa... ada tukang urut lelaki siap. dalam hutan wat tak senonoh kang kena telan bumi!

anybody with critical illness cannot enter the pool
mental illness pun tak leh rasanya :-)


best?
ok la... tapi if sesapa nak pegi, pegi dalam keadaan semua dalam sihat sejahtera supaya semua leh enjoyyyy...! banzaaaiii!!!

Tuesday, December 7, 2010

peel di waktu sale

sekarang ni musim YES!

Year End Sale bukan Yes, Man dalam movie tu aaa...

bila tiba waktu sale cenggini, normally akan datang la macam2 habit yang kita tak sangka boleh jadi camtu :-)

contoh terdekat tengok perangai si pemunya blog ni...bila datang je sale, tiba2 je rasa macam banyak je benda nak dibeli. itu takde, ini takde, itu mau, ini mau. out of a sudden, shopping list gue jadi panjang ---hahahhaaa!!!

nasib baik bila dah merasa hidup susah, kepala otak ni pandai lak delete balik list yang bukan2... terasa pulak membazir. kalau tak beli pun boleh je hidup, walaupun sale waktu tu up to 70%!!!! (arrrghhhh!!!!)

i have a real 'case study' to share :-D

ada waktu sale last year, me went shopping with Mr Hubby untuk baju budak2 --- mana lagi kalau bukan destinasi tersohor, SOGO. aku jarang pergi Sogo sebab tak tahan crowd yg too overwhelming, ntah nape kali tu nak tgk apa ada kat sogo. so, masa tengah 'survey' barang, ada satu longgok baju2 swimming untuk budak2, Ogival. kebetulan kami memang nak carik satu untuk Hazeem since he has grown out of most of his swimming gear, and kami nak gi holiday kat pulau, thus explaining the need for a new one.

aku pun bergegas ke longgokan tersebut. at the same time, datang la jugak another lady, i think having the same intention. bila nampak ada competition, automatik tangan aku laju je carik baju utk hazeem. nak jadi cerita, dia pun berkenan style yang sama. dah dia pegang satu saiz tu (aku perasan saiz dia pegang tu saiz hazeem) so aku lagi rakus mengorek longgokan tu carik saiz yg sama. unfortunately the one she was holding was the only one! Mr Hubby pun agak frust but silently we were praying for her to put it back. tapi dia pun agaknya having the same feeling --- 'pompuan ni pun nak yang sama, baik aku pegang betul2 yang ni' --- ahahha!!

tiba2 datang la si suami pompuan tu, tanya apa wife dia buat?

si wife pun explain la, baju swimming murah, elok untuk anak dia. tiba2 husband dia cakap, 'buat apa?? mana nak gi swimming?? letak balik, jangan membazir...'

Wakakakakakaa!!!!

sebaik sahaja baju tu terlepas dari genggaman, aku terus kaut, Mr Hubby dah tergelak...

akhirnya kami dapat apa yang dihajati...ehehehe...

moral of the story, if tak perlu toksah le rakus nau... nanti suami tak restu ehehhe... sia sia sahaja usaha

selamat holiday! and selamat bershopping dalam kewarasan :-)

Sunday, December 5, 2010

salam maal hijrah


jgn lupa stop sekejap and baca doa akhir tahun and awal tahun hari ni :-)
insyaallah...

Thursday, December 2, 2010

pencurikkkk!

came across this website... suka gambar2 dia...

esp this one.

pencurikkkk...!!

mcm2 jenis bini

ni nak cerita sikit je

sebab saya sendiri pun bukan seorg isteri yg tepat segala criteria as isteri solehah. but i tried... cuma bukan setiap cubaan tu menjadik eheheh...

tapi, ada gak orang tu yg nak sangat kawen ngan laki orang, bila dah kawen sangat lah berkira bilangan hari 'turn' rumah dia n rumah bini (could also be bini2) lain. of cos la, itu baru adil. even bila first wife sakit pun dia stil  insist hari aturan nya. begitu 'adil' skali.

skrg, bila suami dah sakit, dia dah tak berkira hari. dah tak kisah if wife asal tu sorg je duk jaga sang suami. takpe, tak kisah. tak mau berkira dah.

kena pulak skrg ni dua2 sang isteri dah sakit almaklumlah umur semakin meningkat. banyak la sakit badan yg menyusul. tapi stil, dia sorang jugak yang sakit teruk.

takpe, mungkin rezki wife yang asal Allah kurnia kan hidup dia dengan anak2 yang sentiasa dekat. kalau sorang tak mampu, samada financially or physically, still akan ada anak2 lain yang boleh menampung. and dia jugak bertuah dpt anak2 yang pikir kan dosa pahala and tanggungjawab menjaga ibu bapa diorg. eh, jangan terperanjat, ada jugak jenis anak yg tak mo jaga mak bapak sendiri. why? could be of various reasons, maybe sebab mak or bapak tak rapat dengan dia. or dia sendiri yang menjauhkan diri from parents nya.

tapi pada aku la, macamana rupa parents kita, kalau takde mereka, maka takde la kita. takat mana kita nak haramkan kasih sayang kita atas mereka? sedangkan org yg baru masuk islam pun tidak disuruh putus hubungan dengan parents yg belum islam ini kan pula kita yg sesama islam.

aku tak tau la kan, sebab aku nya background and knowledge agama tak kuat mana, but aku rasa itu la yg sepatutnya. kan? kan?

itu la dia.

so, if sesapa nak berbini yg multiple choice ni, minta la pikir semasak-masaknya.  if dah mmg jodoh, who could argue.

if it happened to me??
i think my husband knows what i would do... :-)

Tuesday, November 30, 2010

budak garang

hazeem dulu ada jugak org label as degil.
to me he was not stubborn but hard headed --- ada beza ke? bg aku of cos berbeza. sebab hazeem still dgr kata if you reason out with him. bila tak paham tu yang dia buat hal. and tak dinafikan, as a small child, dia ada time yg likes to throw tantrum.and bila aku compare dia ngan anak2 org lain, aku rasa hazeem ni ada beza dia.

and now it shows, bila dia senang disuruh buat housechores. well, sometimes he complains but lepas tu dia buat. ada time dia malas sgt, i let him off the hook.

hazeem, tolong tgk adik jap...
wpun tgk nya 5-10 min, lepas tu dia lupa tugasan dia :-)

hazeem, tolong amikkan tisu
kena jugak panggil 2-3 kali, lepas tu dia bingkas bangun amik tisu.

hazeem, kemas toys ni
ini part payah skit tapi setelah digertak skrg dia dah paham (kalau tak kemas semua yg bersepah ni mama bg kat budak2 lain yg pandai kemas mainan)

hazeem, bagi toys tu kat harith. kesian dia nangis...
dengan hati berat terpaksa dia kasi kat adik dia, tp muka ada satu macam la.

hazeem, go to sleep
ini arahan yg paling susaaaaaah nak execute
hazeem tak leh tutup mata la
hazeem rasa mcm susah la
mama bising la
harith kacau hazeem la
hazeem sakit perut nak berak
etc etc etc....



itu cerita hazeem.
yang garang tu sapa?

ha... pakcik kecik lagi sorg tu sangat garang.
ini lagi hard headed. lagi obvious that he has a mind of his own.

bila nak susu, dia akan ajak gi dapur (sambil menarik tangan aku ke dapur), then bila di dapur, jari2 kecik tu akan pin point bekas susu (indicating sila la amik susu tu masuk botol), then dia akan point ke thermos air panas, lepas tu ke balang air masak suam. lepas tu dia suruh goncang.
senang je kan? senang...

tapi cuba la kalau aku punya action, termiss satu step or terlajak satu step daripada arahan jarinya tu, maka mengamuk la member. seraya menjerit2 dan meneran kemarahan. sampai la aku reverse balik ke step yg dia suruh time tu.

haaa.... tu dia.

lepas tu, dia ni dlm mind ada je benda yg dia nak buat, IN HIS OWN WAY. dah la tak pandai cakap lagi... tapi suka memberi arahan2 yang aku tak paham. lepas tu, perang dunia la! ---hahahhah!!!

apa2 pun, harith dia pandai berpolitik. bila dia nak apa2 dia akan buat suara manja dan memanggil, 'ammmaaa....' sambil mata dikedip2kan (politik gitu...)

dan dia suka bersalam bila baru berjumpa sesapa sahaja.
dia pun ingat sebelum makan kena baca doa. sebab kami pun selalu lupa, cukup takat bismillah (kuikuikui...)

itu la anak2 aku. dua-dua pak lawak, yg bukan2 lawaknya kadang2...

also, yg selalu memeningkan kepala. bukan sebab nakal yg extreme, tapi kdg2 aku n hubby yg expect too much from them. kdg2 sebab nak meet org lain nya expectations. which is wrong. as long as anak kita behave, let them be themselves. kdg2 org nya expectation is too much for kids to handle.

so, i love them both. and another boy coming up. ntah apa la kerenah yg lagi satu ni. eheheh... hope as smart and as wonderful as his older brothers :-)

Monday, November 29, 2010

i dream of Genie


just want to share about this Genie, bukan magic genie tu, but this Genie is as magical as that genie but not really a genie (konpius daaa...)

ok, dolu2 aku ada guna product ni which aku beli from an MLM co, skrg co tu dah katup and new management took over and they continue selling several products that are very good. one of the products is this Genie. skrg Genie is being sold under new company Avita. yup, if any of you read the newspaper or saw it on the news, you will found out about avita baru2 ni launched a new business venture with dato siti nurhaliza in indonesia. she fell in love with another product, an anti-aging cum health product, celergen. also a marvellous product...tapi aku lom mampu nak guna :D

back to Genie.
nape aku nak promote Genie ni.

la ni i am not that active in the business, mostly beli utk kengkawan and diri sendiri and family members.
this Genie is very good esp utk org yg ada anak2 kecik or sapa2 sakit yg ada open wound kat umah.

let me give few situations which i used this excellently: -
1. my niece jatuh kat playground, tergigit lidah sendiri and she was bleeding everywhere, we sprayed this into her mouth, it helps to stop the bleeding fast enough. masa sampai ampang putri dah takde bleeding, sampai doktor (doktor tu pun ada bangang gak) cam tuduh kitorg trauma imagine yg bukan2...

2. hazeem jatuh kat KLCC, bibir pecah, we sprayed this, within minutes, he stopped bleeding.

3. hubby pegi memburu and kena lintah kat perut. he removed the lintah and immediately bled, cepat2 dia spray Genie and he can see it stopped the bleeding in seconds. as if ada satu protective layer yg tolong cover bleeding tu.

4. a danish friend, jatuh masa hiking. lutut pecah. while waiting for the heli (yes, helicopter) to come and rescue her, she sprayed genie. by the time sampai spital, the wound was not that bad and it helped the doctor as well.

well...benda ni bukan saje first aid kit.

if anak2 gue muntah dalam kereta, esp., the smell could be unbearable, tapi bila dah dilap and cuci, spray some genie and bau takde.

it can also acts as disinfectant.

another good thing is that genie ni ada Green Label from Singapore. meaning, takde chemical. so it is very safe for us human beings, alien of sort aku tak sure :D

so, aku sangat suka.
and i will make sure ada satu dlm rumah and travelling must also bring. in case....

if anybody interested, you can personally let me know, or msg me here.

sekian, terima kasih :-)

to love or to hate


sometimes it is easier to not being in love with anybody or anything.
not being in love lets you loose off any responsibilities, expectations, hopes that come with it.
not being in love will not make you frustrated.
not being in love will not let you down.
not being in love will let you live as you wish.

how i wish that is what i would love to be in.

cos sometimes you just wish you are in love and being loved.
to know there is someone you care.
to know there is someone who gives meaning to your empty life.
to know that you are not alone.

but sometimes the heartache is unbearable.

but that is the price you have to pay.





for being so foolish cos you want to be in love!

duhhhh....

Leslie Nielsen dies at 84

sapa tak kenal Leslie Nielsen.

he acted in several comedy. mudah nak cakap most cerita dia berunsur lawak2 'org tua' ehehhe...lawak lucah skit. err... lucah byk gaks.

salah satu yg famous is Naked Gun. ada lak sequel Naked Gun 33 1/3, Naked Gun 4 1/4 --- eheheh...

he died on Sunday at the age of 84. COD pneumonia. i think it is quite common for an elderly to die of pneumonia of sort. maybe sebab lungs diorg dah tak kuat kot...


you can read more on Yahoo! linked.

Sunday, November 28, 2010

atas bawah depan belakang

the latest check-up with my gynea was quite a big joke to me :D

since last week, aku duk suffer from buasir and the situation was soooo annoying and irritating and painful. aku takde pun having problem buang air besar, so it was quite a question mark why i had piles...

so, masa jumpa gynea tu, aku story la prob aku. dia kata maybe sebab muscle perut tak kuat (due to c-sect last time) so baby menekan pressure ke bawah. thus explaining sakit pinggang and buasir tu. varicose vein.

varicose vein ni sama macam if sapa2 penah tgk urat timbul di kaki... kaler biru2 gitu... circulation tak berapa betul. you can read more dlm wikipedia ni...link.

so instead of jadi kat kaki, aku nya jadi kat bont** lalu ba-wau-alif-sin-ya-ro! doc pun bagi satu ubat masuk mulut satu lagi ubat masuk bawah.


pastu lagi satu prob yg baru aku dpt is 'discharge'. and this discharge agak gatal and also annoying.
doc kata that is normal for a pregnant lady. so dpt la lagi satu ubat...pun masuk bawah.

doktor tu siap gelakkan kan aku ---kita perempuan ni 'mulut' byk nau... atas utk makan...pastu bawah lak utk benda2 kuar (hahaha...!!! ---hah, pikir apa tu???)

jadi hari2 byk la ubat aku kena makan. alhamdulillah...kenyang (hahaha!!)

and aku also notice, sakit tu jadi teruk if aku kurang baring or duduk. lepas tu ready la, nak tido pun takleh. torture...dugaan. moga2 terhapus dosa2 aku (aminnnnnn...)

Saturday, November 27, 2010

what to expect?

since day one aku pregnant, i have a feeling anak dalam perut ni macam ada gaya2 boy...sebab ciri2 nya sama je macam time pregnant hazeem and harith.

mabuk takde, alhamdulillah...
tapi asyik nak tido je...just that kali ni nak tido susah sebab kena jaga harith yang payah nak tido siang.
emo? toksah cakap la. memang up and down macam rollercoaster!

makan tak berapa nak lalu. nasi aku cuma lalu makan tomyam.
if lauk pauk ada santan cam masak lomak cili api ko, memang loyo rasanya (sorry, bang)
sebab tu masa cek-up semalam berat aku cuma naik 2kg selepas almost 5months pregnant. nasib baik baby growth ok.
lagi satu aku mengidam nak makan saikrop yakni hotdog siam. ehem, halal ok. order sama sedara mara di thailand. jarang org malaysia suka mendelah ni. sebab bau nya--- masyaallah! hahahah... it is an acquired taste. hotdog siam ni, perut lembu dikeringkan. lepas tu disumbat ngan nasi yang digaul dengan daging hancur, garam and some cuka kot. disalai and keringkan. nak makan baru digoreng. kasik garing baru la tak berbau busuk. makanan peram. bau pun peram le hehehhe... dalam family, aku sorang je leh makan benda ni beriya2. dan ada beberapa kerabat di kelantan :D

berbalik kepada cerita pregnant tadi.

semalam buat scan, doktor gelakkan aku sebab anak dalam perut ni nampak gaya lengkap ber'pistol'!
hahahahha!!! it was a dream come true utk hubby aku.

my reaction? mana2 pun ok je.

hazeem nya reaction?
parah la mama lepas ni, kena tangkap boy lagi. parah la hazeem kena tolong mama kejar adik. parah la abah... (aku pun tak tau apa yg parah sangat hehehhe...)

harith?
seperti biasa, kagum tgk gambar scan tu.

hmm...another boy.
apa nama nak kasik lagi ni?
amir hussein?
amir hamzah?
amir hazran?

lama lagi nak pikir...eheheh....

Friday, November 26, 2010

the little guy who always make me smile

...apart from my little sons...of course!


always adore this guy... memangggg notorious.

i took this from here.

Thursday, November 25, 2010

outburst and pregnancy

semalam aku kecik ati (lebih kepada mengada2 sebenarnya) dengan mr hubby.

being pregnant ni could turn you into a person you would never thought you could be...

i could still remember masa aku pregnant-kan si hazeem. mr hubby sent me to office cos i was in my ninth month, so he wouldnt let me drive. masa balik tu, i had to take LRT to jelatek cos masa tu aku baru balik from my building inspection (one of my 'adventure' being a working mom). aku janji tunggu kat LRT around 6, rasanya... and mr hubby the excellence reached the station 10mins late --- yes, you read correctly --- 10MINS late and the moment i saw the car, i jumped in the car and started crying. poor that guy, he thought i was in pain or something bad happen. yes, bad enough he was late! 10 mins late! ----ridiculous?? that was what he said, and skrg bila pikir2 balik, mmg terserlah ke-bangangan-nya :)

masa harith lak, aku kurang skit acara2 pendek akal ni. but i was in a slump mode.... and i covered my downwards moment by sleeping MOST of the time in my bedroom. poor hazeem had to play by himself and lucky me my maid was very caring of him. yup, aku boleh kira time aku di luar dari bilik tidur.... my bedroom was my salvation room ---sigh...

this time?

aku dah lama tak amik maid.
so aku rasa sangat penat sebab whenever aku down, i had to put a strong face.
whenever aku sakit, i had to swallow the pain.
whenever aku mengantuk or too tired, i had to just lie anywhere i could and shut my eye for just like a minute or 5.
cos harith needs me.
hazeem needs me to teach him and guide him with his revision.

nak tidur masa diorg tidur? i wonder when did i actually get that wonderful opportunity, cos hazeem and harith hardly could sleep when they are together.
malam?
TIDUR for a pregnant lady like me, sometimes mean a luxury, sebab kdg2 bila dapat time tidur, badan pulak rasa tak mau tidur. sakit sana sini.
if makan lambat, mula la gastrik.
ada aku cerita pasal buasir??
better not start with that....

so, semalam aku outburst.
i reached my limit for this first 4 months.
aku tak membebel.
aku tak marah2.
masa mr hubby was driving, i just put my head on his shoulder and cry as much as i could.
i didnt say anything.
i didnt mutter a word.
i just cried.
he just kept his silence, maybe understood that i need to let it go, but not understanding why --- better off that way than him trying to understand lepas tu bergaduh benda lain pulak.

nak jadikan cerita lagi hindustan-ala-mode, it was raining, at night, with the radio playing love musics on lite fm. perghhh...gile hindustan! (hahahhah!!!)

well, that is women, i guess.

we dont need much words, just simple caring touch to indicates you will be there in good or worse --- more than enough.
a bankload of $$ also could do the trick, but since my love is still sincere and pure, a simple hug would do the trick (wink wink....)

Wednesday, November 24, 2010

siap sedia

sekarang dah bulan sablas.

next month will be december.

then the next one will be january aledi....

since hari tu kami dah kumpul duit skit2 nak beli persiapan sekolah Amir Hazeem.
baju sekolah
kasut sekolah
beg sekolah
buku sekolah

pastu nak cek alatulis lengkap tak

kena lak make sure
dia dah pandai kira duit ke belum
dah lancar membaca
jawi
arab...

perghhh... mcm aku lak nk sekolah hahaaaa!!!

Tuesday, November 23, 2010

i was happy

this was me
ehem ehem years ago....
i was a happy child
living with the love of everybody and with the care of my grandparents
always had a 'sibling' rival fights with my youngest uncle
whom i used to call 'gemuk'
and he would also call me names (P&C -of course)

i was happy
maybe that is why i could still remember certain things from my baby moments
mysteriously,
i could remember who took this picture
who was behind the camera
and who made such a hooha effort to make me smile
i wonder how...

i was happy
but why certain things after that i couldnt remember even simple things
why?
did my mind choose what to remember?
or happy thoughts just linger in your mind for as long as you want?
why?

i still remember certain things
things long time ago 
now even things that just happen -what happen? when?
why?

i was happy
i could still remember pranks and jokes i made to grandma, granddad and even great grandma
it was priceless and damn funny!
i was happy

but i could also remember bits and pieces of my teenage years
where i would find solitude and peace surrounded with my beloved cats 
who understood me when i was happy
when i was sad
when i was down
when i felt frustrated
i wonder how cats' minds work?
i think they were happy too

well
i was happy

and now happiness exists in my life
with me loving my husband
loving my kids
they who love me back
unconditionally
despite occasionally they talked back (wont happen if they are cats)
and occasionally they seems lost for awhile
seems a way from you
but not for long
they will know when i was sad
when i was down
when i became frustrated
they just know
even to just be there for me
and i will be happy again

like i was a happy child....

Monday, November 22, 2010

mak ketam dan anaknya

hari tu cikgu tadika hazeem minta mama hazeem ni tolong kuatkan knowledge hazeem on his fardhu ain, dengan kasik a bit more teaching (additional kiranya) kat rumah. so she gave me a book for hazeem wat balik and revise kat rumah, with my supervision, of course.

dengan semangat berkobar2 and a bit of panic....the first day tu, aku panggil hazeem duk kat meja. aku pun bukak la buku fardhu ain tuh...

wah, tulis jawi.... bahasa arab pun ada....

fyi, aku memang takde background bahasa arab. aku just tau, shukran! shukran! ya rahmah!

lelain sorry.... aku memang tak arif.

so... first page.
      rukun iman 6 perkara... (hmmm...not bad la, aku still leh baca benda ni)

so aku pun ajar dia buat revision, under perhatian dan pertolongan aku. teknik menulis number kot arab semua. cukup utk first day.

masuk 2nd day.
hmm...cam byk je... sifat 20

ok... ini ada lagu ni. aku pun menyanyi dulu sorang... Allahu wujud qidam baqa... mukhalafatuhu lilhawadis...
lepas tu aku dah tergagap2 (AISEHHHH....)

hazeem dah datang duduk kat meja, ready for his next revision class.

ok...hazeem tulis ni nombor 20. tulis kasi penuh semua kotak, sampai habis.
ok mama...


dah abis. next...
(errr...part next ni aku tak berapa sure ni)

yang ni, hazeem tunggu abah la. dia kata nak ajar hazeem semalam (perghh.h..kelentong...)

semalam aku  terlupa nak google, so hari ni  sesudah subuh aku google Sifat 20.

ha...sekarang dah  hafal and faham :-)

moral. sendiri mau ingat la ......


heehehhe...

Sunday, November 21, 2010

aduhaiii

Hari ini agak....

bosan..... 

maybe too tired but couldnt get proper sleep

ke sebab nak keluar tapi susah sebab anak dah makin menonjol ke'hero'an nya

ke sebab duit takdak

ke sebab bosan tengok benda biasa je day after day after day

ke sebab takde citer best dalam astro?

???




Wednesday, November 17, 2010

kami dah lama tak update sebab ...

last weekend agak bz sebab ada family day for my hubby's co in port dickson. so kena prepare budak2 ni... lepas tu, tambah lak ngan simptom malas disebabkan pregnant (alasann....)

this was our first time joining the company's family day.

sampai2 je ngap breakfast jap, but aku tak makan sebab dah bantai nasi lomak kat umah. then off to the beach for treasure hunt and kids telematch.



hazeem berbaju belang biru.

lepas tu, free and easy...more like sleep time. nasib baik budak2 ni tidur petang tu. kalau tak pitam makcik nak layan budak2 yang kurang rehat ni.


last year ada dinner bertemakan movies blockbuster. laki aku kena group theme puteri gunung ledang.

so this year the theme was Let The Music Saves Your Soul.... and hubby's group theme was errr...music from all over the world. and he had to sing lagu isabella with three of his partners in crime, so dress up ala ala awie and amy search gitu. the kids lak join his father wearing keys on their heads and aku just pakai jeket yg dah lama aku tak pakai. couldnt fit tummy into my jeans, so kena pakai slack pregnant kaler itam ehehhe....

 three mouseketeers.... budak2 tak payah jeket sebab panas (cehhh...)

 harith yang bersetuju utk memakai key di kepala selepas tgk abg and abah dia pakai sama.... tapi lepas sejam dia terasa gatal2 kulit kepala hahahah....

 this is fara ngan her 2 lovely daughters... wife to my hubby's close colleague.

 aku struggling to make harith to take picture with me. masa ni dia tgh ghairah nak makan gula2 kat atas meja.

 ni show pertama, if i'm not mistaken. lagu korea tu...aku lupa apa nama group. btw, ini bukan group hubby aku :)
 second show...ala ala pop yeh yeh...

 hubby's group. the first part the ladies performed a dance which aku lupa apa lagu dia, so sorry sebab concentration aku berbelah bahagi ngan nak makan dinner and nak tgk show and nak locate mana anak2 jantan aku menghilang....

 yeahhh...tu dia, isabella adalah.....
4 vocalists and a guitarist.

 masuk chorus lak. hehehe...frankly, they have good voice. laki aku mmg suara power, tapi dia dah lama tak guna suara dia sebab sibuk nau kerje...

 ini lak kat muzium askar di PD. dulu kat KL dah pindah semua kat PD. so it was like a dream for hazeem to be able to tgk real life tankers, fighter jets, war tunnels and gadgets.

 ni macam train dalam citer sarjan hasan. eheheh...actually, kitorg tak tau train ni apa cerita sebab takde signboard.

 motor zaman perang. made in italy.
biker zaman sekarang, made in lembah klang :-)

 then, ada lak tunnel Pakatan Komunis Malaya....

 dalam tunnel agak spooky...actually aku dah meremang bulu roma and i am sure hazeem and harith pun dah rasa lain macam sebab diorg dah start senyap je...ehehhe. pastu masa ni lak si suami sibuk nak amik gambar itu ini...

 in the tunnel, komunis tgh meeting....

 right outside the tunnel, ada this huge aeroplane. just right next to it, the museum tgh wat some upgrading works.


 last pose.

aku time ni kaki dah berdenyut denyut sebab pakai kasut baru yang aku beli sebab kononnya nak kasut flat tapi sebab budget takde beli kasut murah lepas tu tak best sebab dah biasa pakai leather bila pakai pumps yg tak flexi ni kaki aku sangat sakit. darah dah byk berkumpul kat kaki tapi kasut still 'maintain' the same saiz.....banzaiiiiii!!!

Tuesday, November 9, 2010

amalan2 yang bagus

aku baru belajar semalam...

if kita nak murah rezeki, sentiasa lah ucapkan "Ya Fatah, Ya Wahab" sebanyak 300 kali sehari... insyaallah, allah akan murahkan rezeki kita dalam apa bentuk pun :-)

pastu,if ada sesapa yang rasa2 cam nak kena marah, samada dengan isteri atau suami atau bos atau sesapa sahaja (wink wink...!) bacalah "subhanallahhawabihamdih" berkali kali hingga rasa2nya kita terlepas saat2 kena marah tu, insyaallah. tapi jangan lak gi baca terkumat kamit pastu bantai lak sembur depan muka bos ke --- itu cari nahas! ehehhehe....

ini along hubby aku ajar semalam sambil2 berborak pasal perubatan islam. yes, kami semua ada saka sikit sorang (huhuhuhuh....) hasil turun temurun dari belah aku dan jugak laki aku. pastu dalam family aku yang berat sikit... ada antara kami yang ada jin! ini tak tipu, masa ustaz tu tengak bacakan ayat Quran kat air mineral tu, ada family member yang lain macam, ruparupanya dia rasa cam nak bertempik sakit, tak tahan dengar ustaz tu membaca ayat2 tu. orang lain takde cenggitu pun....

so, lepas mandi air tu, badan sakit2 dan lebam2 macam kena pukul.

jin ni memang wujud. and dia memang suka nak duduk ngan manusia ni. bila satu dah ada dlm badan, dia akan panggil kawan2 datang 'melawat' gak. sebab tu, sapa2 yang ada jin dalam badan, sure malas nak buat amal ibadat, sbb jin tu dah duduk dalam urat and sendi kita. so, kena la kuat kan diri melawan and if ada rezeki, pergi la berubat.

banyak lagi yang aku belajar hasil dari berborak tu...

tapi nanti la chapter lain aku cerita... sebab sekarang nasi ayam dah menunggu.... nyum nyum

Monday, November 8, 2010

are we smart enough for our kids...

every week aku kadang2 got a chance to read a column i love in NST, written by Zaid Mohamad on smart parenting gitu...

what is so good about his writing?

most of everything yang ditulis, i found it very true. very related. easily to comprehend.

so hari ni tetiba aku rasa cam nak google this guy and i found his website and his blog.
and later i am going out to get a copy of one of his books, Smart Parents Richer Kids. He co-wrote this book with Azizi Ali. after reading what i can get from the book, aku rasa cam teruja nak beli and find out more. what you can get: - (as quoted from his blog)

What You Can Learn:
1. Save First: Build the solid foundation for the family financial
 Find effective ways to train the kids on the value of money
 Create a brighter future, today.

2. Set the Standard: Teach us how to live within our means, happily!
 Be the “Jones’ family” whom others look at as the benchmark
 Show the way to prioritize what is important to the family
 Teach the kids how to value their stuff and use them for a long, long time.

3. Simplify Budgeting & Investment: How to automate the process & have time for other things
 Find ways to pay your wife to stay at home!
 Find the investments that meet our objectives
 How to train the kids on money matters from young

4. Spend Smartly: Find hundreds of ways to save money, everyday
 Enjoy good family life without depleting your resources
 Instill good money habits in the kids

5. Severe Conditions Planning (Emergency & Insurance): Find ways to plan for the worst
 Learn to adapt to changing circumstances while maintaining the course
 Learn what and how to plan

6 SiX – Source of Income Expansion: Learn several ways to multiply your income immediately
 How to survive with a single income stream
 How to love your job while ethically expand your income
 How to create home-based business for your spouse

7. Share the Rewards: Understand why we need to share
 Find the best ways to share
 How to instill caring attitude in our kids

8. Smile and Stay Cool: Find ways to enjoy the family without spending money
 Learn inner peace and eliminate needs to spend
 Teach the kids that the good things in life are indeed free!

RM39.90 (plus RM5 for Pos Ekspress Overnight Delivery)





as for me, aku memang interested with these kind of topics.

aku membesar cara agak lain dari budak lain. and my hubby pun membesar with a father who tends to lose his temper easily. tapi, nobody to be blamed sebab semua orang mangsa keadaan. sekarang keadaan dah lain. parents have to be more involved with their kids, sebab budak2 sekarang lagi expose to outside influence. from school, online friends, chatting, etc. kalau dulu, if kena marah ke, nak merajuk pun takleh panjang2...nanti kena marah lagi. so, nak tak nak kena la pujuk diri sendiri.

and apa yang aku perasan, bila membesar dengan environment sedemikian, once you grew up, you become a person with low self-confidence. apa nak buat mesti ragu2 sebab takut if silap nanti orang marah. if silap nanti kita akan kecewakan parents ke... if silap nanti people would label you failure etc etc.
lepas tu, nak try something new pun tak yakin. takut. takut dengan macam2. rasa diri ni macam tak layak nak try.

aku tak nak anak2 aku membesar begitu, just in case aku terbawak2 perangai aku dekat anak2.

so, reading zaid mohamad's articles help a lot for me and hubby in understanding our kids' behaviour. and alhamdulillah, so far hazeem pun sekolah tadika with a good teacher. she always remind us to always be careful on our words in teaching hazeem, and she always try to increase hazeem's self confidence in his daily classes. aku pun nampak hazeem ada positive improvement.

sayang anak la kata kan.... jangan lupa ajaran agama juga...sebab dunia ni semuanya sementara. aku dulu pun pernah lalai...skrg pun ada gak time yg leka... so mari la train anak2 supaya jadi hamba Allah yang berjaya dunia dan akhirat :-)

amin....

Sunday, November 7, 2010

rumah too expensive utk org berpendapatan sederhana?

FIL aku suka beli NST, aku pulak suka STAR sebab iklan banyak and adik ipar aku suka METRO sebab banyak gosip :D hubby aku tak kisah sebab kadang2 dia tak sempat baca pun, MIL aku pun suka NST rasanya sebab dia kena la beli apa paper lak dia baca.

mak aku suka semua, so kalau weekend akan ada banyaaaaak paper kat living hall tu. abah aku lak maleh nak baca paper dia lagi prefer tgk astro, layan movie lagi bagus, alang2 nak layan wayang kan, daripada baca 'wayang' dalam paper dia tgk wayang terus. tp kadang2 if ada berita besar2 dia baca la... :-p

so, apa cerita dlm NST semalam yang menarik perhatian aku?

HOUSES TOO EXPENSIVE FOR AVERAGE MALAYSIAN

how expensive is too expensive?
who are the average malaysians?

yang aku teruja sangat was that aku and hubby has been looking for a house dah lama dah. dah lama la jugak sampai hazeem pun nak masuk darjah 1 ---hahhaha...!!!

partly to blame is our instability of income. aku quit lepas anak umur 2 tahun. so hubby only got better paid job last 2 years. so within that last 2 years kami baru nak adjust our income with our outstanding debts... ye la... ini kalau nak cerita kena masuk bab lain lak. memang gaji dia sorang tak cukup, and aku ada few options... to work or not to work.

kerja balik?
aku tak sanggup losing my time flexibility. masa aku kerja dulu, if anak sakit ke nak amik cuti skit punya berkira, sedangkan aku still ada cuti. lepas tu gaji tak le banyak nau, wpun company tu company international. so, if aku kerja, i have to bear expenses on travelling makan socialising etc etc. so, aku opt for working from home. cuma aku lom jumpa the one yang aku leh stick on to.

berbalik kepada topic NST tu tadi.

middle income group ni ada 3 jenis: -

lower-middle iaitu sapa2 saje bergaji rm1500-2000

mid-middle jatuh kepada sesapa bergaji rm2,001-4000

upper-middle plak category orang yang bertuah utk dapat gaji rm4,001-6000.

sesapa yang lagi banyak tuah dan bergaji lebih dari yang disebut di atas, anda tidak tergolong dalam middle income ya.

so, apa masalah skrg?
according to experts (as stated dlm paper tu) what the middle income group deemed as affordable would be a double storey house priced at rm180k-200k in KL.

hmmm... cuba sapa2 bgtau, dalam kl ni, ada ke rumah double storey berharga sedemikian?

MIL aku duduk di keramat area.
a renovated single storey was sold at rm350,000.
a corner double storey low cost was sold at rm350,000 ---which aku rasa ni harga tanah je sebab rumah tu tersangat lah rundown and as soon as orang tu beli, he immediately robohkan everything and build from scratch.
a semi-d valued at around rm750k-800k.
houses within ukay perdana, yang keluar masuk cuma satu point je, double storey paling murah pun rm400k.
apartment and condos??
a basic apartment kat kemensah sold around RM160k-180k, sized 950sf.
if besar skit  boleh la dapat dalam rm240k-260k...better design with balcony, atleast you have a place to sidai baju, betul tak?
melawati area is about the same.
and new housing schemes lagi la toksa cerita.... i dont know why or is there nobody could control kenapa new housing projects ni semua project mahal2. yang beli pun geng2 sama je. geng2 mcm kami yang belum berumah ni camno? kalau beli rumah jauh kos travelling la plak dah. hitung pukal last2 sama je kos dia...

if nak murah skit pun area keramat AU2 ke, tempat ada kawasan kilang. tak byk sgt, ok la...tapi if you are lucky, you'll find a house to be sold. kalau tak susah.

skrg ni, kami tawakal je whether dapat rumah ke tak.
memang kami still mencari. budget kami tak banyak but mana tau ada rezki kan? sebab yang bagi rezki tu Allah, dan moga2 Dia membantu kami.
nak beli yang jauh dari KL, MIL kat keramat, parents sendiri KL centre.  pastu hubby kerja KL, anak sekolah private kat jalan enggang, keramat. so?

continue je la pencarian....

Thursday, November 4, 2010

Galas oh Galas...

i wonder what would be the result of today polling event in Galas and Batu Sapi....?

why oh why bila ada by-election ke...bigger election ke... musti ada orang bergaduh? musti kah? musti kah berteriak teriak? to a certain extent, it may looks uncivilised. but who are we to argue...

all the best to the local voters.

may Allah guide you all the way :-)



curious toknow more? read and self-interpret here... :D

Tuesday, November 2, 2010

what is your priority?

i just watched the movie 2012. i dont like the feelings that lingers after that...
maybe that is the reason why i do not like watching movies of such ---end of the world, end of days, etc etc etc.

so, after watching it (had to cos astro got nothing better ---as usual), i had this thoughts coming to me.
if a natural disasters like that were to happen to us, what would be our priority? of course, as a muslim, i believe kiamat is inevitable.so that would be too late.

but, kalau relatively smaller disaster (than kiamat itself), apa tindakan kita?

me? what would i do?
who would i save?
what would i bring?
where would i go?

anak2 always with me, for now... but i still need my husband to be with me. would he be able to reach home on time?
who else would i take with me?
in laws? i guess so since i am living with them...or who knows, they will be the one who save me and the kids.
my parents? would i even have the time to even call them and warn them? or could be reach them on time to save them? my mom is working, my sister is working...my other sister in japan, my brother is in melaka. sempat ke nak save everybody?
but i guess the ones that i would hold firmly in my grasps would be my two sons... and i really hope my huband is there to help and hold us.



scary?
people are facing natural disasters all over the world, and malaysia is still very lucky.
Allah still love us, until when? ...that is for us to decide. i hope kita tak hilang arah, nauzubillah....

steamboat & BBQ

last 2 weeks, kami makan free. along and family belanja kami ramai2 makan di Kampong Stimbot & BBQ Bufet di Setiawangsa. Dia belanja sempena birthday Little Husna, yang sebaya ngan Hazeem.

Akibat terlalu kagum melihat banyak sungguh choice di table buffet dia, aku lupa nak amik gambo...tambahan pulak perut dah lapo sangat (ini alasan sebenarnya....)

meh tgk gambo yg sempat den amik dulu..

 ini alat memasak. kalau terlalu rakus dan ghairah, boleh mengakibatkan kecelakaan (hahahhah!!!) betul, kena careful skit sebab hotplate bila diletakkan benda basah, maka terperciklah api2 asmara (eh merepek!!!) maksud aku terpercik air panas kat muka paling tak pun kat baju.

kat tengah tu air rebusan steambot.

 yang nyatanya aku tidaklah makan kerang je, aku dah bantai ayam, daging, sotong, ikan, fishball, mee goreng, nasi goreng, udang, sayur (rasanya ini aku tak makan) --- dan byk lagi...

lepas tu ada kueh mueh, tapi aku wat2 tak nampak sebab aku nampak eskrim. belasah lak eskrim.

oh, diorg pun ada byk choice of sauces, sos pedas, tak pedas, masam, manis, hitam, merah....pilih je ikut selera.
ayam n daging dia lak dah marinated ada black pepper, chilli, err...lupa la apa lagi. tapi sedap la.


kat mana exactly?
CENTRUM SETIAWANGSA
Lot T6 & T7, Groung Floor,
Jalan Setiawangsa B (8/55A),
Taman Setiawangsa,
54200, Kuala Lumpur

satu kepala RM28
budak2 rege lain (which aku lupa...Rm10 kot)
below 6 years old FREE 
tapi kalau anda org besar tapi akal cam budak bawah 6tahun, sila byr jugak ya :D ---joking! but still kena byr ok

and dia pun ada happy hour (cuma takde la mende2 yamsengggg tu)
happy hour 530pm-7pm (if tak silap) rege RM20


ini gambar from the site. pi la try, somethg different la :)